25. maaliskuuta 2015

Miten aloittaa lolita?

Heippamoi taas!

Otsikko kertookin kaiken, eli tänään jakaisin omat vinkkini siihen, miten parhaiten pääsee alkuun lolitaan pukeutumisen saralla. Tietämykseni perustuu niin omaan kokemukseeni kuin myös tietoon, joita olen lueskellut eri nettioppaista silloin, kun aloittelin vielä vasta lolitaa.

Jos lolita on täysi uusi tuttavuus sinulle, kantsii käydä lukaisemassa tämä. Muussa tapauksessa aloitetaan!

Minkä tyylin valita?

Lolitassa on tunnetusti monta eri alatyyliä, joihin pukeutua, kuten sweet, gothic, classic, casual, hime, sailor/pirate, kuro/shiro ja guro lolita - listamme jatkuu tästäkin vielä pidemmälle, mutta näistä kaikista tunnetuimmat ja yleisimmät ovat sweet, gothic ja classic. Oman tyylin valitseminen voi olla osalle helppoa ja osalle ei, ja osa saattaa vaihtaa sitä jopa muutaman vuoden lolitaan pukeutumisen jälkeen, mikä ei ole ollenkaan tavatonta.

Lolita Umbrellas

Jos epäröit, mikä tyyli lolitasta sopisi itselle, kannattaa googlettaa eri tyyleistä kuvia ja kokeilla rohkeasti. Tyyliä valitessa on hyvä muistaa, ettei ole pakko pitäytyä vain yhdessä tyylissä - kukaan ei ole kieltänyt, etteikö sitä voisi fiilispohjan mukaan pukeutua niin sweettiin kuin myös gothiciin. Toinen asia, jota kannattaa myös ehkä huomioida, on, että osa lolitan alatyyleistä kiinnittää enemmän ihmisten huomiota kuin toiset. Esimerkiksi OTT sweet lolita erottuu herkemmin katukuvasta kuin hillitty classic ja gothic lolita.

Mistä ja mitä ostaa?

Kun se oma tyyli on lopulta selvillä, on aika shoppailla!

Monelle kuitenkin lolitan aloittaminen saattaa jämähtää paikoilleen jo siinä vaiheessa, kun googlailee vaatteiden hintoja; japanilaisten brändimekkojen hinnat nimittäin ovat useimmiten 300€ paikkeilla ja siitä ylöspäin, paidat noin 100-200€, asusteet noin 30-100€ ja kengät noin 100€. Yhden kokonaisen asukokonaisuuden muodostaminen saattaa tulla kukkarolle kalliiksi - mutta hätä ei ole onneksi tämän näköinen!

Japanilaisten brändien rinnalle on 2000-luvun aikana tullut useita off- ja indie-brändejä, ja niiden suosio kasvaa entisestään. Bodyline ja Fanplusfriend esimerkiksi ovat off-brändejä, jotka tarjoaa matalalla budjetilla vaatteita. Myös taobaosta löytyy useita kiinalaisia lolitamerkkejä, jotka valmistavat vaatteita ja asusteita kohtuuhinnalla, mutta tilaamisen yhteyteen tarvitsee usein shopping servicen. Osa indie-brändeistä myös valmistaa vaatteita omien mittojen mukaan, mikäli aasialaiset pienet koot eivät sovi suomalaiselle kropalle. Omat lempparini ovat ehdottomasti suomalainen Cloudberry Lady ja puolalainen Lady Sloth (joka btw ei maksuta ylimääräistä plus-koon vaatteista).

Ei tarvitse siis välttämättä ostaa pelkkää merkkiä, mikäli haluaa loleilla. Mikäli kuitenkin brändi kiinnostaa, sitä voi löytää second handina muun muassa Closet Childilta, Enfant Terriblen sisäisistä kaupoista tai erilaisista fb-kirpputorista kuten Gyaru- ja lolitakirppikseltä.

Kuitenkin netistä löytyy myös niitäkin, jotka valmistavat replicoita eli kopioita tunnetuista lolitabrändimerkeistä. Tunnetuimmat replicamerkit ovat muun muassa Dream of Lolita, Oojia ja An*tai*na, mutta replicoita voi löytää muun muassa myös ebaysta. Replican tunnistaminen saattaa olla aluksi vaikeaa varsinkin jos brändien mallistot eivät ole ulkomuistissa, mutta todennäköisyys, että ostamasi tuote on replica, kasvaa, kun ostat sen sellaiselta sivustolta, jossa myydään lolitan lisäksi cosplayta ja jonka hinta vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. Itse suosittelen lämpimästi replicoiden välttämistä, mikäli kiinnostaa tietää asiasta lisää, täältä löytyy varsin hyvä blogipostaus aiheesta.


Yksi kuitenkin mainitsemisen ja ehdottomasti välttämisen arvoinen nettipulju on Milanoo, jolta liian monet aloittelijat erehtyvät tilata. Tilatessasi Milanoolta harvoin saat sitä, mitä on luvattu, ja useat tekeleet, joita liian monet ovat erehtyneet tilata, ovat olleet saapuessaan perille suorastaan hirveitä (jos olet kuitenkin joskus tilannut Milanoolta ja saanut tuotekuvan mukaisen tuotteen, kuulut ehkä siihen 1% joukkoon, joille on näin onnekkaasti käynyt). Saat rahoillesi paljon parempaa vastinetta, kun ostat esimerkiksi Bodylinelta Milanoon sijaan.

Viimeiset keinot, joilla hankkia lolitavaatteita, on kierrellä kirppiksiä ja taviskauppoja, joista joskus saattaa löytyä lolisopivia vaatteita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kirppislöytöjä saattaa tehdä hyvin halvalla, mutta niitä ei löydä läheskään joka päivä saati joka toinenkaan, vaan vaatteita todellakin metsästetään. Yksi myös oikein hyvä keino on ommella omat vaatteensa, mikäli taitoa ja innostusta löytyy. Kaavoja lolitavaatteisiin löytyy muun muassa eri lolita-aiheisista lehdistä kuten Gothic Lolita Biblestä ja Gosu Rorista.


Kaiken kaikkiaan valikoima tänäpäivänä on paljon monipuolisempi kuin mitä se on ollut, joten kannattaa googlailla ja etsiä rohkeasti.

Miten aloittaa oman lolitavaatekaapin kokoaminen?

Sitten päästään siihen ehkä oleellisempaan, eli oman vaatekaapin kokoamiseen.

Sanon nyt näin heti, että varautukaa henkisesti siihen, ettei oma vaatekaappi synny päivässä, viikossa saati vuodessakaan. Olen itse ollut kiinnostunut lolitasta nyt kuutisen vuotta ja yhteisössä ollut aktiivisemmin mukana viimeiset kolme vuotta, eikä minulla ole vielä lähellekään vaatekaappia kasassa vaan monia asioita puuttuu edelleenkin. Tämä saattaa tulla yhtä lailla yllätyksenä kuin vaatteiden hintakin, mutta tämä harrastus/elämäntapa vaatii mielestäni kärsivällisyyttä, ja oman vaatekaapin kokoamiseen saattaa mennä kepeästi se viisikin vuotta - joko lempiprinttiäsi ei löydy niin helposti tai rahat eivät riitä ilman työntekoa ja säästämistä. Ei kannata siis olla kateellinen tai lannistua toisen valtavalle vaatekaapille, koska samalla lailla kyseinen henkilö on käyttänyt aikaa, vaivaa ja rahaa sen kokoamiseen kuin muutkin.

Noin nyt kun alkuvarottelut on esitetty, aika mennä itse asiaan~


Lolitan "perusanatomia" sisältää kaikissa tyyleissä lähes poikkeuksetta seuraavat asiat:

- Mekko/hame (JSK=jumperskirt, OP=onepiece, JSK:n ja OP:n erona on se että JSK:ssa niin sanotusti ei ole hihoja ja OP:ssa taas on)
- Blouse eli paita (yleisin piirre lolitablouselle on peter pan -kaulukset, mutta muun mallisiakin löytyy)
- Hiuskoristeet (headdress/bonnet/alice bow, tuttavallisemmin päänsyöjärusetti)
- Bolero/villatakki (riippuen paidan tai OP:n mallista kylmillä ilmoilla villatakki tulee tarpeeseen)
- Sukat/sukkahousut
- Kengät
- Laukku
- Päällystakki (riippuen toki säästä ja vuodenajasta)
- Alushame

Vähintään nämä listatut asiat ovat niitä, jotka on otettava huomioon ensimmäisen asukokonaisuuden ja vaatekaapin muodostamisen yhteydessä. Näiden lisäksi tietty on päivänvarjot, mamelukit/bloomersit ja lolisopivat korut, mutta katsoin, että ilman näitäkin pääsee jo alkuun.

Tietty ensimmäisen asukokonaisuuden saa muodostettua jo ostamalla pelkästään paidan ja mekon tai paidan ja hameen tai pelkän onepiece-mekon, ja soveltaa sitten loput jo entuudestaan olemassa olevista asioista. Olin kuitenkin kursivoinut alushameen ja syystäkin - en voi koskaan painottaa sen tärkeyttä liikaa. Sen lisäksi, että hankit vaatekaappiisi vaatteita, kannattaa satsata hyvään alushameeseen, vaikka kuinka tylsältä se tuntuukin. Alushame kuitenkin se kikka, jolla saadaan mekkoihin ja hameisiin halutunlainen silhuetti, se ei valitettavasti tule Pyhän Hengen voimalla. Alushameita löytyy monenlaisia ja -mallisia; niin tylli-, organza- kuin vannealushameita ja malliltaan a- ja cupcake-mallisia. Jokaisessa on puolensa, mutta kannattaa kiinnittää enemmän huomiota ostamansa mekon/hameen malliin ja hankkia sen mukainen alushame.

Girls Out!!

Kuitenkin kootessa omaa vaatekaappia tärkein neuvoni on, että älä keskity ostamaan vain pelkästään uusia erilaisia printtimekkoja, vaan satsaa muihinkin osa-alueisiin. Oma tilanteeni tällä hetkellä on, että erehdyin ostamaan nimenomaan kauheasti mekkoja ja nyt mulla on pulaa erityisesti hiusasusteista, paidoista, kengistä ja laukuista. Välttyäkseen tältä kannattaa ensin kerätä kokonaan useampi asukokonaisuus yhden mekon ympärille ja vasta sitten siirtyä seuraavan mekon tai hameen ostoon.

Toinen äärimmäisen tärkeä neuvo on, että älä osta mitään sellaista, mikä ei sovi entuudestaan olemassa olevaan lolitavaatekaappiin. Halvemmaksi tulee pitkällä tähtäimellä, kun sillisalaatin sijaan keräät vaatekaappiisi osia, jotka sopivat keskenään väreiltään ja tyyliltään.

Loppukevennys

Toivon mukaan sain summattua kaiken tämän hetkisen tietämykseni ja vinkkini aloittavalle niin, että tästä oli jollekin jotain apua. Kysymyksiä ja kommentteja saa heitellä tuonne alas, vastailen oikein mielelläni mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja olis kiva kuulla muilta konkareilta onko samaa/eri mieltä jostain.

Jakaisin vielä loppuun muutama hyödyllinen linkki tiedonjanoisille:

- Hellolace.net, löytyy brändien mallistojen lisäksi hyödyllistä tietoa niin lolitasta kuin sen alatyyleistäkin englanniksi
- Lolibrary.org, toinen saitti, josta löytyy eri japanilaisten brändien mallistot (englanniksi)
- Lolitafashion.org, oon käyttänyt myös tätä sivustoa aikoinaan tiedonlähteenäni aloittaessani lolitaa (englanniksi)

2 kommenttia:

  1. Pöö, tuosta Bodylinestä tuli mieleen, että tuleekohan Bodylinen mekoissa alushame mukana? tai JunperSkirteissä ? Tyhmä olen xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mekkojen ja hameiden mukana ei yleensä tule alushametta mukana vaan se pitää erikseen ostaa.

      Poista