28. lokakuuta 2011

Päivä 24

Lempi leffasi ja mistä se kertoo.

Kysyttekin vielä! Kyseessä on tietenkin Taru Sormusten Herrasta, vaikka monia muitakin on tässä matkan varrella ehtinyt tulemaan. Olen suuri fantasiakirjallisuuden ja leffojen ystävä ja voisin väittää Tarkun olevan kaikkien fantasialeffojen/kirjojen isä ja äiti. Monienkin vuosien jälkeen se ei kyllästytä, vaikka jo muutaman kerran lävitse olen sen katsonutkin.

Tarkku (lempinimi tullut kaverilta ja erittäin kätsy näin paremmin ajatellessa) on trilogia ja sain DVD:n extroja katsellessa selville, että ne kaikki osat on kutakuinkin samaan aikaan filmattu, mikä taas näytti osoittautuvan ongelmaksi ihan rahoituksen takia. Leffa pohjautuu luonnollisesti samannimiseen trilogiasarjaan ja en oikeastaan voi kommentoida tässä vaiheessa oliko kirja vai leffa parempi, sillä kirja on vielä lukemisen alla ^^' Sen verran mitä olen sitä onnistunut lukemaan, niin leffasta on karsittu kohtauksia ihan niin kuin monesta muustakin kirjaan pohjautuneesta leffoista on karsittu yhtälailla.

Mutta itse juoneen! Aikojen alussa taottiin x-määrä (enpä enää satu muistamaan kuinka monta niitä taottiin) mahti/taika/valtasormuksia haltioille, kääpiöille ja ihmiskuninkaille. Niiden lisäksi taottiin vielä yksi sormus, joka tulisi hallitsemaan noita kaikkia sormuksia ja tästä saammekin siis tietää, miten koko tarinan pääpahis, Sauron, on syntynyt.

Sauron kuitenkiin päihitettiin aikanaan, mutta hänen sormustaan ei koskaan tuhottu, jolloin se katosi monien satojen vuosien ajaksi ja ilmestyi vasta kunnolla esille, kun eräs hobitti, Bilbo, löysi sen ja otti itselleen. Tästä alkaakin sitten se itse tarina.

Elokuvan varsinaiset tapahtumat alkavat siitä, kun Bilbo järjestää itselleen kunnon synttärikekkerit ja samalla eräänlaiset läksiäiset, mikä selviää vasta juhlien lopussa muillekin. Perintönä Bilbo jättää Frodolle talonsa, omaisuutensa ja samoin myös aikoinaan retkillään löytämänsä sormuksen. Tosin myöhemmin Frodo saa tietää sormuksen olevan itse pääpahiksen takoma ja sen takia vaarallinen, jonka takia hänen vaarallinen matkansa alkaa tästä. Gandalfin (velho) opastamana Frodo lähtee Konnusta ja yrittää samalla vältellä kaikkea enemmän tai vähemmän mukavaa matkansa varrella.

Koko kolmen leffan aikana seurataan Frodon ja Samin matkaa kohti Mordonia, jossa sormus olisi tarkoitus tuhota ja samalla myös sitä, kuinka muut yrittävät saada entiset liittolaiset takaisin itselleen ja vihollisen kätyrit kukistettua, sekä myös sitä kuinka Aragorn samoojasta yrittää täyttää tulevaisuutensa ja hänen ja Arwenin välistä rakkaushömppää. Tapahtuuhan niissä leffoissa paljon muutakin kuin mitä äsken luettelin, mutta tästä tulee liian pitkä jos alan selostamaan sitä ihan alusta asti tai jotain ^^' (en ees löytäny kunnon synopsista jonka olis vaan voinu tähän lätätä)


Leffat ovat ensinnäkin sen takia hyviä, koska Tarkku sattuu olemaan varsin hyvä esimerkki siitä, mitä todellinen fantasia parhaimmillaan voi olla. Tolkien on muutenkin tehnyt hyvää jälkeä keksiessään kaiken tuon hobiteista aina haltiakieleen saakka (ja mikä mukavinta musta ainakin asiassa on se, että Tolkien oli todella kiinnostunut suomen kielestä osittain konsonanttiäänteiden takia) ja samoin myös ohjaaja Peter Jackson tuodessaan tuon koko tarinan valkokankaalle.

Jos Taru Sormusten Herrasta -elokuvaa ei ole vielä tässä vaiheessa elämäänsä nähnyt, musta olisi syytä juosta kipin kapin lähimmäiseen makuuniin ja vuokrata ainakin se eka osa, jotta saisi sen perussivistyksensä kuntoon. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on se, että Tarkun toka osa on parhain (koska entit <3), vaikka ne muutkin ovat näkemisen arvoisia. Tässä kuitenkin traileri kaikista leffoista ja uskon sen kertovan paljon paremmin kuin epämääräinen selitykseni ^^'

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti